Hej på er!
Hur är det med er? Med mig är det jättebra. Lite trött efter två stycken sleepovers i rad, men det har varit jättemysigt. Iförrgår hade jag mina fem närmaste kompisar från klassen här vilket var så kul! Poolen var det bästa under kvällen hehe, vi badade i säkert 1 h innan vi gick upp och ställde fram glass, chips och dipp. Herregud vad mycket jag åt... Först pizza OCH thaimat, sen glass i stora lass, antar att jag var hungrig hahaha!
 
Vi tittade på Blackfish, en dokumentär om späckhuggare. Så himla bra, men oerhört hemsk. Det handlade ju då om späckhuggare i fångenskap och hur dåligt de mår i dessa små bassänger tillsammans med andra späckhuggare som inte ens är deras familj. De är bara artificiellt ihopsatta. 
Tydligen så är späckhuggare riktigt smarta och har ett mer utvecklat känsloliv än vad människor har. De har liksom en till del av hjärnan som vi inte har, som då bearbetar känslor på ett mycket mer komplext sätt än vad den mänskliga hjärnan gör. Ascoolt. Späckhuggare i fångenskap har dödat ett flertal männsikor och man har aldrig skyllt det på späckhuggarna, inte för att de vill skydda späckhuggarnas rykte utan för att få behålla späckhuggarna i fångenskap. HELT SJUKT. Dessutom är det så respektlöst att säga till domstolen och pressen att det var offret (tränarens) fel - en person som inte ens är vid liv och kan försvara sig själv. Men såklart, späckhuggare är värda så mycket pengar..! 
Det är inte så konstigt att folk har dödats av späckhuggare. Dessa djur är som sagt galet smarta och drivs mycket av hämnd, vilket är ännu en likhet med människan. Tro det eller ej så drivs vi av hämnd. Det är en av de största drivmedlena vi har men vi har skapat en norm så att vi inte ska agera efter hämndlystnaden, och späckhuggare har inte den normen och handlar efter hämnd. Så späckhuggarna i fångenskap (det är främst SeaWorld som har späckhuggare i fångenskap) är arga på att de fått sova i en 6x9 meter bassäng med 2-3 andra 6 ton tunga främlingar, fått en begränsad yta att simma på när de egentligen ska ha hela havet, blivit kidnappade från sin familj, blivit misshandlade av de andra späckhuggarna när de flyttats från en djurpark till en annan. Och mycket mer. Ett annat tecken på att späckhuggarna mår dåligt i fångenskap är att det har fötts 10 kalvar i SeaWorld, varav en överlevde. De andra, ja de dog antingen under tiden späckhuggarhonan var dräktig eller dog innan den blivit 2 månader, och inget av detta händer så ofta i det vilda. Den kollapsade fenan har ytterst få vilda späckhuggare, medan i fångenskap är det vanligare än att ha en rak ryggfena, detta är ett tecken på depression tror man. Alltså, det är ju ganska självklart då att sådana smarta djur vill hämnas, hur gör de det? Jo, genom att döda. Det är inte späckhuggarnas fel alls, men inte heller tränarnas. Det är ledningen och de som hela tiden styrt mellan de hemska förflyttningarna av olika späckhuggare - vilket bidrar till att det nykomna djuret blir misshandlat av de som bott i bassängen förut - och täckt sanningen under rättegångar som hållts efter en späckhuggarattack.
Men det spelar ingen roll vems fel det är, det viktiga är att vi nu slutar fånga in späckhuggare och släpper ut de fångade späckhuggarna i en frihavsbassäng. Tyvärr går det inte att släppa ut de gamla valarna i det fria havet eftersom de inte vet hur de ska agera, de är vana att bli matade med död fisk och vet inte hur man jagar, till exempel. Låt de dö i frihavsbassängen, utan att någonsin ta in de i en show eller träna dem igen. Jag hoppas med hela mitt hjärta att detta kommer hända, runt om i världen där de har späckhuggarshower. För många människor har dött, och för många späckhuggare är deprimerade och mår oerhört dåligt. 
 
 
 
6 ton späckhuggare, Arg, Attacker späckhuggare, Blackfish, Blackfish film, Deprimerad, Dokumentär, Dödsfall späckhuggare, Free, Fria Späckhuggare, Frihavsbassäng, Hemskt, Idiotiskt, Inga fler späckhuggarshower, Killer whales, Misshandlade djur, No more shamushows, Orcas, SeaWorld, Shamu, Shamushow SeaWorld, Späckhuggare, Späckhuggare fångenskap, Späckhuggarshower, Tilikum,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej